Μια Αληθινή Ιστορία Διαδοχής: Η Ιστορία της COMCAST

Share this post:

Η ιστορία διαδοχής που θα διαβάσετε με αρχή αυτό, αλλά και στα επόμενα άρθρα που θ’ ακολουθήσουν, είναι πέρα για πέρα αληθινή. Με υπαρκτά πρόσωπα, σε υπαρκτή οικογενειακή επιχείρηση, που μέσα από έναν λογικό και ωραίο τρόπο συνεργασίας ανάμεσα στην πρεσβύτερη και στη νεότερη γενιά, υλοποιήθηκε μια εκπληκτική διαδοχή.

Πρόκειται για την Αμερικανική εταιρία «COMCAST». Κύρια πηγή για τα άρθρα που αφορούν αυτή την υποδειγματική διαδικασία εξασφάλισης της συνέχειας και της ανάπτυξης μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, είναι το βιβλίο του William Novak με τίτλο: «An Incredible Dream: Ralph Roberts and the Story of Comcast» το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2012. Επίσης, συμβουλευτήκαμε την πασίγνωστη Wikipedia και φυσικά την ιστοσελίδα της ίδιας της «COMCAST».

Η «COMCAST CORPORATION» παλαιότερα ήταν γνωστή ως «AMERICAN CABLE SYSTEMS» και μετά ως «COMCAST HOLDINGS». Έχει έδρα τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και είναι ο μεγαλύτερος αμερικανικός πολυεθνικός όμιλος τηλεπικοινωνιών.

Όλα ξεκίνησαν το 1963, όταν ο Ralph J. Roberts σε συνεργασία με τους δύο ακόμη επιχειρηματίες τους Daniel Aaron και τον Julian A. Brodsky, αγόρασαν την «AMERICAN CABLE SYSTEMS» από τη μητρική της «JERROLD ELECTRONICS», για 500.000 δολάρια ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή, η «AMERICAN CABLE SYSTEMS» ήταν μια μικρή εταιρεία παροχής υπηρεσιών καλωδιακής τηλεόρασης με έδρα στο Tupelo του Μισισιπή. Τότε διέθετε πέντε κανάλια και είχε 12.000 πελάτες.

Υπάρχει κάτι βαθύτερο από αυτό που πραγματικά φαίνεται, όταν κληροδοτεί κανείς κάτι στην επόμενη γενιά. Είναι σαν να φέρνεις στον κόσμο μια νέα ζωή ή να δημιουργείς μια επόμενη γενιά.

Τον Φεβρουάριο του 1990, ο γιος του Ralph J. Roberts, Brian L. Roberts, διαδέχθηκε τον πατέρα του στην ηγεσία της «COMCAST» και έγινε Πρόεδρός της. Η ανάπτυξη της εταιρείας υπό την ηγεσία του Brian είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Με διάφορες εξαγορές και συγχωνεύσεις η εταιρεία το 2021 έχει κύκλο εργασιών 117 δις. $ αυξημένο κατά 5 φορές σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2006 και απασχολεί 189.000 εργαζόμενους, διπλάσιους ακριβώς από αυτούς που απασχολούσε το 2006.

Πώς όμως συνέβησαν όλ’ αυτά;

Όταν ρωτήθηκε ο Ralph σχετικά με τη διαδικασία της διαδοχής, απάντησε:

- Υπάρχει κάτι βαθύτερο από αυτό που πραγματικά φαίνεται, όταν κληροδοτεί κανείς κάτι στην επόμενη γενιά. Είναι σαν να φέρνεις στον κόσμο μια νέα ζωή ή να δημιουργείς μια επόμενη γενιά.

Το μυστικό στην περίπτωση της COMCAST ήταν συγκεκριμένο: είχαν μεταβιβασθεί έγκαιρα και σωστά οι ΑΞΙΕΣ της οικογένειας και της επιχείρησης από τον πατέρα στον γιό.

Στο πλαίσιο αυτό, αν όντως το ενδιαφέρον των προηγούμενων δεκαετιών για την υλοποίηση μιας σωστής διαδικασίας διαδοχής στρεφόταν στην εκπαίδευση του διαδόχου, το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί να προστεθεί στη διαδικασία διαδοχής, η εκπαίδευση του πρεσβύτερου στην πιο σημαντική παράμετρο επιτυχίας, που είναι:

«Μεταβίβασε πρώτα τις αξίες σου κι έπειτα την επιχείρησή σου».

Κι αυτή η προτροπή – συμβουλή θα πρέπει να αποτελεί τον οδηγό κάθε ιδρυτή ή κάθε μέλους της πρεσβύτερης γενιάς, ανεξαρτήτως του χρόνου ή της περιόδου την οποία διανύει η οικογενειακή του επιχείρηση.

Πώς όμως γίνεται αυτό;

Υπάρχει σχετική διαδικασία για τη μεταβίβαση των αξιών;

Τις απαντήσεις θα προσπαθήσουμε να τις προσεγγίσουμε στο επόμενο άρθρο.