Αξιολογώντας την Ετοιμότητα του Ιδρυτή να Αποχωρήσει από την Ηγεσία της Οικογενειακής Επιχείρησης

Share this post:

Μπορούμε όμως να «μετρήσουμε» την ετοιμότητα του ιδρυτή να αποχωρήσει από την οικογενειακή επιχείρηση και του διαδόχου να αναλάβει την ηγεσία της; Αυτό ήταν το ερώτημα με το οποίο κλείναμε το προηγούμενο άρθρο μας.

Η απάντηση είναι σαφώς καταφατική!!! Πως θα γίνει αυτό; Αν αξιολογήσουμε με προσοχή και συγκεκριμένη μεθοδολογία, απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

  • Σχεδόν κάθε οικογενειακή συνάντηση καταλήγει σε ακραίες συγκρούσεις και διαφωνίες.
  • Μερικά μέλη της οικογένειας αρνούνται να μιλήσουν το ένα στο άλλο.
  • Αρκετοί πελάτες μας, έχουν κάνει διφορούμενες δηλώσεις ή έχουν εκφραστεί σχετικά με τις «παράξενες» οικογενειακές μας σχέσεις.
  • Διαπιστώνω ότι μάλλον τείνω να αποφεύγω τα παιδιά μου στις οικογενειακές μας συναντήσεις και να «μου αρέσει» να είμαι με τα εγγόνια μου, επειδή αυτά είναι η μόνη πηγή ευχαρίστησής μου.
  • Ξοδεύω περισσότερο χρόνο μιλώντας για τα προβλήματα με τα παιδιά μου, παρά για τα προβλήματα της οικογενειακής μας επιχείρησης.

Αυτά και πολλά περισσότερα ερωτήματα είναι υποβοηθητικά της εκτίμησης του βαθμού «ετοιμότητας» του ιδρυτή να αποχωρήσει από την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης.

Πολλές φορές, για την ενίσχυση του βαθμού «ετοιμότητας» αποχώρησης του ιδρυτή, χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο – καταλύτη. Συνήθως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το πρόσωπο το ανακαλύπτουμε στο πρόσωπο της συζύγου του ιδρυτή.

Η σύζυγος είναι ταυτόχρονα και μητέρα, οπότε μπορεί να διαδραματίσει έναν πραγματικά σπουδαίο ρόλο αφενός στην προετοιμασία του συζύγου-ιδρυτή και αφετέρου στην ενθάρρυνση του γιού – διαδόχου.

Άλλωστε, οι μητέρες είναι συνήθως αρκετά διαισθητικές για την υγεία της οικογενειακής επιχείρησης. Η ειδικότητά τους εντούτοις εντοπίζεται στη διάθεση και την συμπεριφορά του συνεργάτη τους για την οικογενειακή πλευρά της οικογενειακής επιχείρησης. Ξέρουν τη συμπεριφορά του συζύγου τους πολύ καλά και μπορούν να αισθανθούν τις ξαφνικές αλλαγές. Δυστυχώς όμως, τις περισσότερες φορές, οι μητέρες είναι απρόθυμες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την ποιότητα της οικογένειας και τη σχέση της με την οικογενειακή επιχείρηση.
Γι’ αυτό, αρκετές φορές, «δεν ανακατεύονται», με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του ιδρυτή, που έχει άμεση σχέση με τις οικογενειακές σχέσεις. Τότε, «επειδή δεν θέλουμε να πειράξουμε» τα πράγματα, τα αφήνουμε στο «έλεος» της φύσης. Και η φύση, συνήθως δίνει οδυνηρές λύσεις.