Οι Επτά Συνήθειες των Επιτυχημένων Διαδόχων

Share this post:


Τι πρέπει να κάνει ο γονιός πριν δώσει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης και πως θα διαμορφωθεί ο νέος ρόλος του σ’ αυτήν μετά τη διαδοχή;
Τι πρέπει να κάνει ο διάδοχος, πριν αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης;

Η παραδοσιακή άποψη είναι ότι τα παιδιά θα μάθουν από τους γονείς ό,τι είναι απαραίτητο, για ν΄ αναλάβουν τη διοίκηση της επιχείρησης. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, στην οποία οι διάδοχοι έχουν σπουδάσει και έχουν μάθει τα βασικά της λειτουργίας και διαχείρισης της επιχείρησης, δύο πράγματα συνήθως θα τους βασανίζουν:

 • Το πρώτο, και ίσως το σημαντικότερο, είναι η αδυναμία να δουν τους εαυτούς τους ως ανεξάρτητους από τους γονείς τους και την οικογενειακή επιχείρηση.
 • Το δεύτερο είναι ότι οι γονείς φυλάνε τα χρηματοοικονομικά και ιδιοκτησιακά για «… αργότερα, όταν το παιδί θα έχει ωριμάσει. …».
Ως αποτέλεσμα τα παιδιά, δηλαδή οι μελλοντικοί διάδοχοι, δε μαθαίνουν τίποτα πέρα από τα «ασήμαντα» μικροπράγματα. Γνώσεις χρηματοοικονομικών, στρατηγικής, ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου και ιδιοκτησίας είναι η αποκλειστική «περιουσία» των γονέων.

Ο Ρόλος του Ιδρυτή

Είναι σαφές λοιπόν, ότι ο ιδρυτής - πατέρας θα πρέπει να παίξει ένα διαφορετικό ρόλο στην επιχείρηση απ’ αυτόν που έπαιζε μέχρι σήμερα. Έχει συσσωρεύσει στο κεφάλι του πολύτιμες γνώσεις, τις οποίες θα πρέπει να τις «περάσει», να τις «μεταλαμπαδεύσει» θα λέγαμε, στους νεότερους συνεργάτες.
Από την άλλη πλευρά οι διάδοχοι χρειάζονται τρία πράγματα για να ωριμάσουν:

 1. Ανεξαρτησία,
 2. Αναγνώριση, και,
 3. Ανάπτυξη
Ο Dean R. Fowler προσφέρει ένα πλαίσιο, το “The Seven Habits of Successful Successors” (Οι Επτά Συνήθειες των Επιτυχημένων Διαδόχων), στο οποίο περιγράφει τη διαδικασία σταδιακής προόδου του διαδόχου από το πρώτο βήμα, την «Απόκτηση Ανεξαρτησίας» (Απογαλακτισμός), μέχρι το τελευταίο, την «Ανάληψη Οικονομικού Ρίσκου και Ιδιοκτησίας».

Οι Επτά Συνήθειες των Επιτυχημένων Διαδόχων σε τίτλους, έτσι όπως τις καταγράφει ο Fowler, είναι:

 1. Καθιέρωση της ανεξαρτησίας
 2. Αναδιαμόρφωση της οικογενειακής επικοινωνίας
 3. Καταδεικνύοντας ικανότητ
 4. Συμμετοχή στις στρατηγικές αποφάσεις
 5. Διευκρίνιση των ορίων
 6. Ανάπτυξη στρατηγικών ρευστότητας
 7. Αναλαμβάνοντας οικονομικό κίνδυνο (Ρίσκο)

Αυτές τις επτά (7) συνήθειες θα αναλύσουμε με συντομία σε επόμενα άρθρα μας.